Kuva
Jari Kuivalainen on tyytyväinen Plusprintin kasvuun | Plusprint.fi
Jari Kuivalainen on tyytyväinen Plusprintin kasvuun | Plusprint.fi
30.12.2021 11:13

Vuoteen 2022 hyvässä kasvussa

Plusprintin vuosi tarjosi kaksijakoisuutta

Vuosi 2021 tarjosi painoteollisuudelle todellisen myllerrysvuoden. Alkuvuonna rajoitukset painoivat päälle ja Suomi oli lähes sulkutilassa, joka vaikutti luonnollisesti vahvasti tapahtuma- ja markkinointialaan nojaavaa painotuotantoa. Alkuvuosi olikin sanalla sanoen surkea. "Tammikuussa tuntui, että maailma oli pysähtynyt. Tilauksia oli todella vaikea saada sisään ja kaikki vain odottivat, että jotain tapahtuu", muistelee toimitusjohtaja Jari Kuivalainen. 

Hitaasti maailma aukesi ja myös markkinointirattaat pyörähtivät käyntiin. Loppukesällä ja syksyllä järjestettiin jopa messuja, konsertteja ja muita yleisöä kerääviä juhlia. Tämä näkyi positiivisesti myös tuotantokoneistossa. "Koneet ovat nyt syksyn ajan käyneet todella kovalla volyymilla. Olemme päässeet tekemään paljon myös uudenlaista tuotantoa, sillä myyntitiimimme on onnistunut erittäin hyvin", analysoi Kuivalainen. 

Syksyllä maailma aukesi

"Olemme syksyn aikana brändänneet useamman isomman kohteen, jotka kaikki kuormittavat tuotantoa eri tavalla kuin pienemmät projektit. Tuotanto on kuitenkin onnistunut selviämään välillä mahdottomiltakin tuntuvista aikatauluista, joten pitää kyllä hattua nostaa jokaiselle meidän organisaatiossa", kehuu toimitusjohtaja.

Nihkeän alkuvuoden jälkeen vauhti on ollut sen verran huimaa, että liikevaihdon kasvu on vuonna 2021 luokkaa 20%. Tämä on koronan runtelemassa toimintaympäristössä poikkeuksellisen kova suoritus ja kyseessä on jo viides kasvuvuosi putkeen. Kuivalainen ei suoraan osaa sanoa yhtä syytä menestykselle, mutta uskoo että suoritus on monen tekijän summa. "Kova työ on tietenkin kaiken kulmakivi. Mikään ei tule ilmaiseksi ilman riskejä. Toinen tekijä kasvun tiellä on meidän työntekijätiimi. Olemme onnistuneet kasaamaan ryhmän kovia ammattilaisia, jotka ovat lunastaneet kaiken potentiaalinsa. Kolmas syy lienee ekologinen ajattelutapamme, joka seuraa mukanamme ihan jokaisessa valinnassa. Viimeisimpänä hankintana on muun muassa sähköpakettiauto, vaikka ei se kätevyydessään vielä dieseliä voitakaan. Valinnat kuitenkin tehdään vastuullisuus edellä ja tässä voimme sanoa olevamme Suomen parhaita".

Kuva
Graafikot ovat olleet työn touhussa aamusta iltaan | Plusprint.fi

Tulevaan vuoteen kovin tavoittein, mutta realistisesti

Vuoden 2022 yllä leijuu edelleen koronapilvi, joka luo epätietoisuutta ympärilleen. Tämä näkyy myös Plusprintin suunnitelmissa. Vaikka koronaa ei enää pelätäkään, pitää sen olemassaoloon varautua ja riskit tunnistaa. "Korona on vain hyväksyttävä. Olemme tehneet muutoksia niin organisaatioon kuin toimintatapoihimme koronan vuoksi ja pystymme nyt paremmin ennustamaan tulevaa kuin vuosi sitten. Toki omikron-muunnoksesta ei ole vielä tarpeeksi infoa, jotta pystyisimme tekemään selkeitä johtopäätöksiä, mutta onneksi näyttäisi siltä, että variantin vaarallisuus on kaukana delta-muunnoksesta."

Yritys lähteekin hakemaan samanlaista kasvua kuin vuonna 2021. Yhtenä haasteista ovat kasvaneet kustannukset varsinkin raaka-aineiden osalta. "Hintoja joudutaan nostamaan, se on varma. Paperien, tarramateriaalien ja levyjen hinnat ovat nousseet vuodessa kymmeniä prosentteja. Tosin meillä materiaalin osuus kokonaiskustannuksesta on huomattavasti pienempi kuin esim. sanomalehtipainoissa, joten en pidä tätä kovin merkittävänä asiana, vaikka ei hintojen nostaminen ikinä mukavalta tunnukaan", kertoo Kuivalainen. 

Laatujärjestelmän kehittäminen ja ympäristösertifikaatti vuonna 2022

Vuodelle 2022 yrityksellä on kaksi isoa teemaa. Toinen on laatujärjestelmän kehittäminen muuttuvan maailman tarpeisiin ja toinen ympäristösertifiointi toiminnastamme. "Maailma on parin vuoden takaisesta muuttunut valtavasti. Myös meidän on kehityttävä ja aiommekin päivittää laatujärjestelmämme vastamaan vuoden 2022 tarpeita. Tämä on isoa työmaa, mutta se on tehtävä, jotta kasvava yrityksemme pystyy toimimaan sillä tasolla, jolla sen oletetaan toimivan", sanoo Kuivalainen. 

"Laatujärjestelmän lisäksi olemme aloittaneet Ekokompassi-ympäristösertifioinnin. Olemme tehneet aina Suomen johtavaa ekologisen ajattelun painamista, mutta sertifikaatit ovat tuntuneet liian kaupallisilta. Ekokompassin kanssa löysimme yhteisen sävelen ja olemme saaneet uutta ajattelisen aihetta, vaikka perusasiat meillä ovatkin hoidettu erittäin vastuullisesti", avaa Kuivalainen. 

Odotamme innolla tulevaa vuotta ja toivomme kaikille asiakkaillemme ja yhteistyökumppaneillemme menestystä ja terveyttä vuodelle 2022.